Lekkie, delikatne ciasto do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone.
Składniki
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- pół szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 4-5 łyżek cukru
Piana:
- 4 białka
- szczypta soli
- pół szkl. cukru
- 1 budyń śmietankowy
Blaszka 24×24 cm
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, zagniecione ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Jedną częścią ciasta wylepiamy blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nakłuwamy widelcem), druga część ciasta ląduje w zamrażalce.
Blachę z jedną częścią ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C ( pieczemy aż się zrumieni).
Kiedy ciasto będzie podpieczone układamy owoce (jakie kto woli) ja dałam śliwki. Na owoce wykładamy pianę: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, ubijamy do momentu aż cukier będzie niewyczuwalny, następnie wsypujemy suchy budyń, krótko miksujemy tylko do połączenia i wykładamy na owoce, na pianę ścieramy na tarce kawałek ciasta z zamrażalnika.
Następnie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok. 50 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.