Ciasto z owocami

Lekkie, delikatne ciasto do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone.

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • pół szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
  • 4-5 łyżek cukru

Piana:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • pół szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy

Blaszka 24×24 cm

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy, zagniecione ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Jedną częścią ciasta wylepiamy blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nakłuwamy widelcem), druga część ciasta ląduje w zamrażalce.

Blachę z jedną częścią ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C ( pieczemy aż się zrumieni).

Kiedy ciasto będzie podpieczone układamy owoce (jakie kto woli) ja dałam śliwki. Na owoce wykładamy pianę: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, ubijamy do momentu aż cukier będzie niewyczuwalny, następnie wsypujemy suchy budyń, krótko miksujemy tylko do połączenia i wykładamy na owoce, na pianę ścieramy na tarce kawałek ciasta z zamrażalnika.

Następnie blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy ok. 50 min. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 11

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!