Pyszne, proste i szybkie do przygotowania ciasto kakaowe, które można upiec na wiele okazji.
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki kakao
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Zagotowujemy pół szklanki mleka, 1,5 szklanki cukru, kostkę masła i 4 czubate łyżki kakao. Następnie czekamy aż ostygnie i dodajemy 5 żółtek, dwie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie szklanki mąki przesianej i ewentualnie łyżeczkę ekstraktu z wanilii (ja dodałam cukier waniliowy łyżeczkę), miksujemy na gładka masę.
5 białek ubić na sztywno i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do keksówki i piec w 180 stopniach przez 50 minut, ja użyłam termoobieg. Po upieczeniu polać roztopioną czekoladą.