Szarlotka to bardzo uniwersalne ciasto, które sprawdzi się zarówno na dużych przyjęciach, jak i na niewielkich spotkaniach.
Składniki:
Na jedną blachę:
- 500g mąki
- kostka masła
- pół paczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- żółtko
- mała śmietana kwaśna
- jabłka ( ja daję tak 6/7 średnich)
- 3 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek przesiewam do miski. Dodaje żółtko i cukier. Rozpuszczam masło, studzę i dodaje do mąki, następnie dodaję śmietanę. Wyrabiam szybko ciasto. Dzielę na dwie części i odkładam do lodówki na 15 min. Ścieram jabłka na dużych oczkach, odciskam nadmiar soku, dodaje cynamon. Jedną część ciasta wałkuje i przekładam na blachę. Nakładam jabłka i wałkuje drugą część ciasta i przykrywam nim jabłka. Wsadzam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok godzinę.