Świąteczne ciasteczka maślane

5
(6)

Świąteczne ciasteczka

Przepis na kruche, chrupiące i delikatne ciasteczka maślane z konfiturą malinową. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • konfitura z malin
  • żelatyna

Przygotowanie

Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce na ok. 30 minut.
Następnie rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wykrawamy ulubione kształty.
Pieczemy ok. 12-15 minut w temp 180 st. C.

Konfiturę malinową podgrzewamy i dodajemy rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę – czekamy aż zastygnie. Na Ciasteczka nakładamy powstałą “frużelinę”, przykładamy drugim ciastkiem z wyciętą dziurką. Posypujemy cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!