Ciasto Pijak

4.6
(25)

Sprawdzony przepis na pyszne ciasto pijak. Ciasto robi wrażenie nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale także wyglądem.

Składniki (forma 25 cm x 36 cm)

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 750 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g masła

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników
  • 150 ml wódki

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Kiedy piana będzie lśniąca, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym do 170⁰ piekarniku przez 25 -30 min.

Z mleka jajek, czekolady, cukru i mąki ugotować budyń. Odlać 250 ml i zmiksować z jajkami, mąką i cukrem. Resztę mleka zagotować z czekoladą (mieszając by czekolada się rozpuściła). Na gotujące mleko wlać zmiksowane pozostałe składniki. Zagotować. Masło utrzeć, następnie małymi porcjami dodawać wystudzony budyń dalej ucierać.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Polać wódką (łyżką na każdy herbatnik).

Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając lekko (ma być na tyle ciepłe by czekolada się rozpuściła, trzeba uważać aby się nie zagotowała). Polać ciasto.

Wstawić do lodówki na noc.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 25

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!