Sprawdzony przepis na faworki


sprawdzony przepis na faworki

Chrupiące, żółciutkie i bardzo smaczne faworki – łatwe i proste do wykonania.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 4 żółtka (z dużych jaj)
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 łyżka octu
  • olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie

Składniki połączyć i porządnie wyrobić ciasto.

Ciasto składać na pół i na pół kilka razy, a potem tłuc wałkiem, składać i znów tłuc, czynność tę powtarzać wielokrotnie.

Rozwałkowywać cieniutko (ok 0,5 mm), wykrajać, przeplatać.

Smażyć – ja smażę na oleju rzepakowym lub smalcu, albo mieszam w zależności od tego co jest w domu.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!