Chrusty


chrusty przepis

Najlepszy przepis na chrusty, które są kruche i delikatne w smaku.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g masła
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 szkl. mleka ciepłego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Drożdże, cukier, mleko oraz 0,5 kg mąki wymieszać i odstawić do wrośnięcia.

Następnie wyspać resztę mąki, jajka, żółtko, sól, spirytus i zagnieść ciasto. Na końcu wlać roztopione masło, zagnieść ponownie na jednolite ciasto i odstawić do wrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na stolicę wywałkować na grubość 5 mm.

Radełkiem dzielimy na paski szerokość 2,5 cm długość 10 cm. W środku każdego wykonujemy nacięcia przez które przeplatamy jeden koniec paska.

Uformowane chrusty smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Gotowe posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 12

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!