Lany chrust


lany chrust

Prosty przepis na pyszny chrust o fantazyjnych kształtach – idealny na karnawał i Tłusty Czwartek.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu (ewentualnie octu)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Żółtka i cukier utrzeć mikserem. Następnie dodać mleko, mąkę, 1 łyżkę wódki, a na koniec ubite białka. Wymieszać łyżką do połączenia.

Ciasto przelać do butelki po wodzie, a w zakrętce zrobić dziurkę. Ciasto wylewać na głęboki olej robiąc małe kółeczka. Smażyć na złoty kolor.

Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!