Seromakowiec czyli pyszny sernik z dodatkiem masy makowej. Bardzo wilgotny i mięciutki.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ciasto:
- 1 szkl. mąki
- pół szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 125g masła lub margaryny
Zagnieść ciasto, włożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinkę do lodówki.
Masa makowa:
- 1 puszka gotowej masy makowej
- 4 białka
Białka ubić na sztywno i dodawać po 1 łyżce masy makowej, wymieszać delikatnie łyżką.
Masa serowa:
- 1 kg sera białego półtłustego
- 5 białek
- 7 żołtek
- 1 szkl. cukru
- aromat waniliowy
- 125 gram masła
Ser zmielić 2 razy. W misce ubić białka z 5 jaj, w drugiej misce utrzeć żółtka z masłem, cukrem i aromatem waniliowym.
Do masy dodać zmielony ser, dokładnie wymieszać i na koniec dodać sztywna pianę z białek, delikatnie szpatułką wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dużą blachę Podpiec w 180 stopniach ok. 20 min.
Na przestudzone ciasto wyłożyć masę makową, rozsmarować. Następnie wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika na ok. 60 min – 180 stopni.