Mleczna kanapka


Mleczna kanapka

Mleczna kanapka to smaczne i delikatne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu przełożonego śmietankowym kremem.

Składniki

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 125g cukru
  • śmietana 20% 125 ml (śmiało można zastąpić np 18% z Piątnicy, gęsta)
  • 125g mąki
  • 40g kakao
  • 5g proszku do pieczenia

Masa:

  • 500g serka mascarpone
  • 70g miodu
  • śmietanka 30% 200ml
  • 100g cukru pudru

Przygotowanie

Biszkopt: w jednej misce zmieszać suche składniki, w osobnej misce miksować jajka, dodać śmietanę i znowu miksować na pulchną masę. Połączyć z mąką i resztą, delikatnie wymieszać.

Wylać na formę, u nas ta standardowa blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Wypoziomować powierzchnię aby równo się upiekło. Piec 10-15 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół). Po upieczeniu zostawic do wystudzenia, przeciąć na pół.

Masa: mascarpone i miód z miksować na małych obrotach na gładką masę, w osobnej misce śmietankę z cukrem pudrem. Wszystko połączyć i wyłożyć na jedną połówkę ciasta, wyrównać, przykryć drugą połową. Odstawić do lodówki na 2h.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!