Seromakowiec


seromakowiec

Seromakowiec czyli pyszny sernik z dodatkiem masy makowej. Bardzo wilgotny i mięciutki.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • pół szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125g masła lub margaryny

Zagnieść ciasto, włożyć do torebki foliowej i włożyć na godzinkę do lodówki.

Masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 4 białka

Białka ubić na sztywno i dodawać po 1 łyżce masy makowej, wymieszać delikatnie łyżką.

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego półtłustego
  • 5 białek
  • 7 żołtek
  • 1 szkl. cukru
  • aromat waniliowy
  • 125 gram masła

Ser zmielić 2 razy. W misce ubić białka z 5 jaj, w drugiej misce utrzeć żółtka z masłem, cukrem i aromatem waniliowym.

Do masy dodać zmielony ser, dokładnie wymieszać i na koniec dodać sztywna pianę z białek, delikatnie szpatułką wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na dużą blachę Podpiec w 180 stopniach ok. 20 min.

Na przestudzone ciasto wyłożyć masę makową, rozsmarować. Następnie wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika na ok. 60 min – 180 stopni.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!