Przepyszny sernik na kruchym spodzie, z bezą na wierzchu i kropelkami rosy. Idealny na każdą okazję.
Składniki oraz sposób przygotowania
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowy
- 4 żółtka
Wszystkie składniki połączyć i zmiksować.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 10 dag cukru
- 20 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Ciasto zagniatamy jak na kruche ciasto, wylepić formę również boki, podpiec 15 min. Wlewamy masę serową na ciasto i pieczemy około 50 min w temperaturze 180 stopni.
Piana:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
Ubijamy pianę z 6 białek i szkl. cukru, wyciągamy ciasto z piekarnika i wlewamy pianę i pieczemy jeszcze od 10- 15 min w temperaturze 150 stopni.