Przepis na sernik z pianką. Serniczek jest lekki, mokry, rozpływający się w ustach.
Składniki
SPÓD
- około 1,5 – 2 szkl. mąki
- około 150 g “Kasi ” do pieczenia
- 0,5 szkl. cukru
- 2 żółtka
- jedno jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- wiadereczko twarogu na sernik
- 2 szkl mleka
- szkl cukru
- 0, 5 szkl oleju
- 4 żółtka
- dwa jajka
- opakowanie budyniu śmietankowego
PIANKA
- 6 białek
- 3/4 szkl cukru
Wykonanie
Ciasto: wszystkie składniki ciasta zagnieść razem. Wylepiamy dno i boki formy.
Masa serowa: wszystko razem miksujemy i gotową masę wylewamy na ciasto.
Pianka: pozostałe nam białka ubijamy dodając 3/4 szkl cukru (robimy to około 20 min przed końcem pieczenia).
Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 min. 15 min przed końcem nakładamy ubite białka (pianę nakładamy niedbale i robimy to “rzucając” nią na sernik żeby wyszły ładne fale). Kiedy pianka zrobi się złota serniczek gotowy.