Szarlotka z budyniem – przepis


Wyśmienita szarlotka z budyniem, która rozpływająca się w ustach.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części (jedna większa na spód, druga mniejsza na górę). 2 kg jabłek (wedle uznania, mi wyszło coś koło 2 kilogramów, żeby było ładnie przykryte) – pokroić na plasterki. Większą cześć ciasta wykładamy na blaszkę 36×26, posypujemy 2 łyżkami bułki tartej, układamy jabłka, posypujemy cukrem (można dodać cynamon) i przygotowujemy budynie: 4 budynie śmietankowe (na tortownicę spokojnie 2 budynie), 6 szklanek mleka (na tortownicę 3 szklanki). Gorący budyń wykładamy na jabłka, posypujemy startym kawałkiem ciasta i pieczemy 180 góra dół około godziny, w zależności od piekarnika, musi być złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!