Sernik z pianką


Przepis na sernik z pianką. Serniczek jest lekki, mokry, rozpływający się w ustach.

Składniki

SPÓD

  • około 1,5 – 2 szkl. mąki
  • około 150 g „Kasi ” do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • jedno jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • wiadereczko twarogu na sernik
  • 2 szkl mleka
  • szkl cukru
  • 0, 5 szkl oleju
  • 4 żółtka
  • dwa jajka
  • opakowanie budyniu śmietankowego

PIANKA

  • 6 białek
  • 3/4 szkl cukru

Wykonanie

Ciasto: wszystkie składniki ciasta zagnieść razem. Wylepiamy dno i boki formy.

Masa serowa: wszystko razem miksujemy i gotową masę wylewamy na ciasto.

Pianka: pozostałe nam białka ubijamy dodając 3/4 szkl cukru (robimy to około 20 min przed końcem pieczenia).

Ciasto pieczemy w 180 C przez około 60 min. 15 min przed końcem nakładamy ubite białka (pianę nakładamy niedbale i robimy to „rzucając” nią na sernik żeby wyszły ładne fale). Kiedy pianka zrobi się złota serniczek gotowy.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!