Sernik z musem brzoskwiniowym


Przepis na puszysty sernik z orzeźwiającym musem z brzoskwiń.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 2/3 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki
  • 1/3 szkl mielonych migdałów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 min w 180* C.

Masa serowa:

  • 1 kg serka waniliowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 70 ml syropu z brzoskwiń
  • 300 ml śmietany kremówki

Żelatynę rozpuścić w syropie z brzoskwiń. Ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, ubić bitą śmietanę i delikatnie wymieszać z serem. Ciasto umieść w tortownicy i nasączyć syropem z brzoskwiń wylać ser, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.

Mus z brzoskwiń:

  • 1 puszka brzoskwiń 820 g
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 i 1/2 szkl. wody

Galaretki rozpuścić w wodzie. Brzoskwinie wyciągnąć z zalewy i zmiksować. Dodać galaretkę, dobrze wymieszać i schłodzić. Tężejący mus wylać na masę serową i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Udekorować bitą śmietaną, cząstkami białej czekolady i płatkami migdałów lub wg. uznania.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!