Przepis na puszysty sernik z orzeźwiającym musem z brzoskwiń.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 4 jajka
- 2/3 szkl cukru
- 2/3 szkl mąki
- 1/3 szkl mielonych migdałów
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dobrze wymieszać. Następnie dodać mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 min w 180* C.
Masa serowa:
- 1 kg serka waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 70 ml syropu z brzoskwiń
- 300 ml śmietany kremówki
Żelatynę rozpuścić w syropie z brzoskwiń. Ser wymieszać z cukrem pudrem, dodać ciepłą rozpuszczoną żelatynę, ubić bitą śmietanę i delikatnie wymieszać z serem. Ciasto umieść w tortownicy i nasączyć syropem z brzoskwiń wylać ser, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
Mus z brzoskwiń:
- 1 puszka brzoskwiń 820 g
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 i 1/2 szkl. wody
Galaretki rozpuścić w wodzie. Brzoskwinie wyciągnąć z zalewy i zmiksować. Dodać galaretkę, dobrze wymieszać i schłodzić. Tężejący mus wylać na masę serową i wstawić do lodówki, aby masa stężała. Udekorować bitą śmietaną, cząstkami białej czekolady i płatkami migdałów lub wg. uznania.