Sernik z jogurtów to idealna propozycja na deser. Lekki, puszysty i bardzo, bardzo smaczny.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 żółtka
- 80 g masła lub margaryny
- 70 g cukru
- starta skórka z cytryny
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 białka
- 30 g cukru
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- 1 budyń waniliowy
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Włożyć do zamrażarki na ok. 30 min.
Krem: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksować, dodać jogurt, mąkę i budyń. Ciasto wyjąć z zamrażarki, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, jedna część ciasta wyłożyć na dno. Na ciasto wylać masę jogurtową. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, lub pokruszyć w ręku na wierzch ciasta. Piec w piekarniku 180 stopni około 40-50 min.