Sernik z jogurtów


Sernik z jogurtów to idealna propozycja na deser. Lekki, puszysty i bardzo, bardzo smaczny.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2 żółtka
  • 80 g masła lub margaryny
  • 70 g cukru
  • starta skórka z cytryny
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 2 białka
  • 30 g cukru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy roztopione masło, skórkę z cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Włożyć do zamrażarki na ok. 30 min.

Krem: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej miksować, dodać jogurt, mąkę i budyń. Ciasto wyjąć z zamrażarki, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, jedna część ciasta wyłożyć na dno. Na ciasto wylać masę jogurtową. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, lub pokruszyć w ręku na wierzch ciasta. Piec w piekarniku 180 stopni około 40-50 min.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!