Sernik królewski który zawsze wychodzi

4.4
(35)

Sernik królewski który zawsze wychodzi

Najlepszy i sprawdzony przepis na sernik królewski z ciasta kruchego z kakao i pyszną masą serową.

Składniki

Ciasto

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 200 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Masa serowa

  • 1 kg twarogu zmielonego
  • 6 jajek
  • 200 gram margaryny
  • 2 serki homogenizowane (2 x 140 gram)
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)

Przygotowanie

Ciasto
Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę, cukier i jajko. Wszystko szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 2 części. Jedną część zawinąć w folię i do zamrażalnika na godzinę, a drugą część wyłożyć na spód tortownicy.

Masa serowa
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i z cukrem pudrem na puch. Następnie dodawać całe jajka. Cały czas miksując dodawać ser i serki homogenizowane. Na koniec dodać proszek budyniowy i krótko miksować.
Wyłożyć masę serową do tortownicy, na koniec zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta z zamrażalnika. Oprószyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 60 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 35

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!