Delikatny i słodziutki serniczek idealny do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki oraz sposób przygotowania
Spód:
- 2 szkl. mąki
- ½ kostki masła
- 4 łyżki śmietany
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
- ½ szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć i wyłożyć na blachę. Podpiec ok. 11 min w 160°C na termoobiegu.
Masa serowa:
- 1.5 kg sera z wiaderka
- 8 jajek
- 1 szkl. cukru
- 3 budynie waniliowe
Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem. Do osobnej miski dodać ser, żółtka i budynie cały czas ubijać. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie mieszać. Wylać na spód i piec ok. 55 min w 160°C na termoobiegu.