Ciasto 3 Bit na krakersach


Pyszne ciasto na zimno, bez pieczenia, na lekko słonych krakersach.

Składniki oraz sposób przygotowania

  • 2 opakowania krakersów
  • 500ml śmietany 30%
  • serek mascarpone
  • kajmak w puszce

KREM:

  • 750ml mleka
  • 20g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 40g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 200g masła

Ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć na puch i dodawać porcjami zimny budyń.

KAJMAK:

Puszkę włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować 5 minut. Po tym czasie ciepły kajmak rozsmarować na krakersach.

ŚMIETANA:

Ubić na wolnych obrotach dodając 2 łyżki cukru pudru. Dołożyć serek mascarpone i jeszcze raz razem wymieszać mikserem. Ciasto posypać startą czekoladą.

Warstwy:

  • Krakersy
  • Kajmak
  • Krakersy
  • Krem
  • Krakersy
  • Śmietana
  • Starta czekolada

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej aby krakersy dobrze nasiąkły.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!