Schab surowy dojrzewający


Aromatyczna i smaczna wędlina, coś dla amatorów suszonego, surowego mięsa wieprzowego.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Średni kawałek schabu lub szynki nie za gruby, okroić z tłustego.

Włożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem (tak żeby pokryło dół i górę całą) na 24 godz. i włożyć do lodówki.

Co jakiś czas odlewać sok z naczynia.

Po 24 godz. wyjąć i obmyć pod wodą. Zasypać solą i też pozostawić na 24 godz. w lodówce.

Po 24 godz. wyjąć posypać przyprawami wedle siebie (ja zasypuje czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego).

Włożyć całość w pończochę i powiesić w ciepłym suchym miejscu na 5-6 dni.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!