Salceson

4.7
(48)

Salceson, czyli pyszny czekoladowy deser z butelki. Kiedyś bardzo popularne, a teraz troszkę zapomniane.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki stołowe żelatyny
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 garści rodzynek
  • 1 garść żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 200 g herbatników maślanych

Dodatkowo

  • plastikowa butelka o pojemności 1,5 l

Przygotowanie

Do szklanki zagotowanego mleka daje 3 łyżki stołowe żelatyny, po jej rozpuszczeniu daje kostkę masła lub margaryny aż się rozpuści, wsypuje pół szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 3 łyżki kakao. Jak wszystko ładnie się połączy dorzucam 2 garści rodzynek, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich i 200 g pokruszonych maślanych herbatników. Wszystko delikatnie mieszam, wlewam do wcześniej naszykowanej, przeciętej i suchej butelki po wodzie. Deser wstawiam do lodówki na całą noc. Aby wyjąć ciasto, należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 48

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!