Babka piaskowa

4.6
(11)

babka piaskowa

Babka piaskowa, która zawsze wychodzi! A do tego jest bardzo prosta i szybka do zrobienia.

Składniki

  • 230 g oleju
  • 1 szkl. cukru
  • ¾ szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier wanilinowy
  • kilka kropli aromatu (ja dałam pomarańczowy)
  • 4 jajka
  • pół proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Do miseczki wlej olej, do niego wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz wlej kilka kropli aromatu. Wszystko dokładnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką torową i proszkiem do pieczenia. Mąkę można przesiać przez sito dla uzyskania puszystości (ja nie robiłam tego i też wyszła puszysta ). Do tłuszczu z cukrem dodawaj po kilka łyżek mąki i po jednym jajku, cały czas miksując. Przygotuj blaszkę do babki, wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub kaszą manną. Piecz w piecyku w 180° stopniach z termoobiegiem z grzałką tylną przez 45-55 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 11

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!