Salceson, czyli pyszny czekoladowy deser z butelki. Kiedyś bardzo popularne, a teraz troszkę zapomniane.
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki stołowe żelatyny
- 1 kostka masła/margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 3 łyżki kakao
- 2 garści rodzynek
- 1 garść żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 200 g herbatników maślanych
Dodatkowo
- plastikowa butelka o pojemności 1,5 l
Przygotowanie
Do szklanki zagotowanego mleka daje 3 łyżki stołowe żelatyny, po jej rozpuszczeniu daje kostkę masła lub margaryny aż się rozpuści, wsypuje pół szklanki cukru, opakowanie cukru waniliowego oraz 3 łyżki kakao. Jak wszystko ładnie się połączy dorzucam 2 garści rodzynek, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich i 200 g pokruszonych maślanych herbatników. Wszystko delikatnie mieszam, wlewam do wcześniej naszykowanej, przeciętej i suchej butelki po wodzie. Deser wstawiam do lodówki na całą noc. Aby wyjąć ciasto, należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż.