Sałatka z pieczonych udek z kurczaka


Przepis na lekką sałatkę z pieczonych udek z kurczaka. Sałatka jest bardzo syta, można ją podać nawet zamiast obiadu.

Składniki

  • 2 pieczone udka z kurczaka
  • drobny makaron (u mnie drobne kokardki)
  • kilka ogórków korniszonów
  • por
  • mała puszka kukurydzy
  • 20 dkg sera żółtego
  • mały słoik pieczarek
  • cebulka zielona

Sos

  • dwie łyżki majonezu
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Mięsko z udek obrać i pokroić, dodać pokrojonego pora i zasypać ugotowanym gorącym makaronem, odstawić do wystudzenia.

Następnie dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki, pieczarki, ser żółty pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną dymkę cebulki i wymieszać.

Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz cukier. Sos wlać do sałatki i wymieszać.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!