Ciasto basbousa


Pyszny egipski deser o wyjątkowym maślanym smaku na bazie kaszy manny ze słodkim syropem.

Składniki

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl wiórków kokosowych
  • 2 szkl semoliny (kasza manna)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy

Syrop:

  • 2 szkl cukru
  • 2 szkl wody
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki oprócz semoliny i proszku do pieczenia wsypać do miski i razem ubijać mikserem przez 1 min po czym dodać semolinę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i odstawić na 15 min.

W międzyczasie ugotować syrop: 2 szkl cukru, 2 szkl wody zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 8 min. Po wyłączeniu dodać sok z 1/2 cytryny.

Po 15 minutach przemieszać ciasto i wyłożyć na prostokatną blaszkę. Piec ok 25 min w temp. 180 stopni aż się zrobi złotawe.

Zaraz po wyciągnięciu ciasta polewać syropem aż wszystko wsiąknie, posypać wiórkami kokosowymi i zajadać się.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!