Ciasto wuzetka


Wuzetka to ciasto, które zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Jest lekkie, puszyste i pysznie czekoladowe.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem.

Przelać do blachy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temp. 175 C (grzałka góra-dół).

Biszkopt nasączyć woda + cukier + sok z cytryny. Dodatkowo potrzebne będą 1 słoiczek dżemu wiśnia, 1 litr śmietany 36, mascarpone 500g + czekolada do polewy i 2 lub 3 łyżeczki cukru pudru do masy.

Biszkopt przekrawamy, nasączamy, wykładamy dżem i 3/4 masy, nakładamy górny biszkopt, nasączamy i nakładamy pozostała cześć masy, polewamy roztopioną czekoladą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 74

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!