Pyszna, kolorowa i pełna witamin sałatka z jajkiem i brokułem to świetny pomysł na lunch, obiad lub na kolację.
Składniki
- 1 brokuł
- puszka kukurydzy
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1/2 sera feta
- 5 jajek
- ziarna słonecznika
Sos czosnkowy:
- 180 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odcedzić na durszlaku.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Ser feta pokroić w kostkę, słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki.
Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wymieszać.
Składniki przełożyć do miski i polać sosem.