Sałatka wątróbkowa


Jeśli lubisz wątróbkę, ale chciałabyś przygotować ją w inny niż dotychczas sposób, to ten przepis na sałatkę wątróbkową na pewno przypadnie Ci do gustu.

Składniki oraz sposób przygotowania:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • marchewki po koreańsku
  • ogórki kiszone
  • pieczone pieczarki ze słomkami (opcjonalnie)
  • majonez
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowaną wątrobę pokroić w paski, podsmażać, na końcu pieprzyć i dodać trochę soli (niewiele, bo wszystko inne jest słone). Pozostaw do ostygnięcia.

Dodać pokrojone ogórki, pieczarki, marchewkę, doprawić majonezem. Pozostaw do zaparzenia na około 2-3 godziny i posmakuj. Ogórki, marchewkę i grzyby, dodać do smaku.

Marchew po koreańsku:

  • marchewki – 1 kg
  • czosnek – 2 głowy
  • mielony czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
  • mielona czerwona papryka – 0,5 łyżeczki
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżki
  • ocet – 3 łyżki
  • olej roślinny – 0,5 szklanki

Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce do marchwi w stylu koreańskim. Dodać czarny pieprz, ocet, sól, cukier, czosnek przeciśnięty przez naczynie czosnkowe. Wszystko dobrze wymieszaj. Zagotuj olej roślinny na patelni, dodaj gorący olej i ponownie zamieszaj.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!