Napoleonki z ciasta francuskiego


napoleonki z ciasta francuskiego to pyszna propozycja na lekki deser do popołudniowej kawy. Ta smakowita przekąska z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Ciasto:

  • ciasto francuskie – 270g

Z ciasta francuskiego wykroic krążki. Ja zrobiłam 12 sztuk o średnicy 8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 200 ° C na złoty kolor. Resztki ciasta też upiec. Ochłodzić, a resztki pokruszyć.

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 jajko
  • 200g cukru
  • 30g cukru waniliowego
  • 100g masła
  • 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 50 g skrobi ziemniaczanej

Wymieszać jajko, 100ml mleka, skrobię z cukrami, żeby nie było grudek. Podgrzać mleko, zmniejszyć ogień do minimum, wlać resztę mleka z jajkiem i skrobię i mieszać tak długo aż zgęstnieje. Dać masło i wymieszać aż masło się rozpuści. Przykryć folią i ochłodzić. Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z budyniem do gładkości.

Na każdym krążku ciasta dać sporą ilość kremu, przykryć innym krążkiem, wyrównać, posmarować wierzch i obtoczyć w okruchach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!