Sałatka „surimi”

Prosta i smaczna sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi.

Składniki:

  • makaron ryżowy
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • paczka (lub dwie) paluszków Surimi
  • majonez
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy (ja najpierw tne nożyczkami na krótsze kawałki) przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić aż napęcznieje, po czym odlać nadmiar wody. Do makaronu wrzucić kukurydzę, pokrojonego ananasa i paluszki surimi (jeśli są zamrożone to odwinąć z folii, włożyć do miski lub garnka i zalać ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny – wtedy te paluszki nabierają fajnego smaku i szybko się rozmrożą). Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem i trochę solą (ale nie za dużo). Dla wyrazniejszego smaku można jeszcze dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!