Ciasto snickers


Ciasto snickers to przepyszny deser, który rozpływa się w ustach. Smakuje niemal tak samo jak popularny batonik.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 margaryna

Dodatkowo:

  • 1 puszka kajmaku
  • orzeszki solone do posypania
  • 0,5 kostki czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier – dalej ucierać. Dodać żółtka, następnie proszek do pieczenia i mąkę i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec. Upieczony i wystudzony biszkopt przeciąć na dwie części.

Masa: szklankę mleka zagotować z 1/3 kostki margaryny i szklanką cukru. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i dodać do gotującego mleka. Powstały budyń wystudzić. Pozostałą część margaryny utrzeć mikserem i stopniowo dodawać wystudzony budyń.

Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną cześć wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią biszkoptu na wierzch rozsmarować resztę masy.
Na masę rozsmarować cały kajmak, na kajmak posypać orzeszki ziemne, następnie rozpuścić czekoladę i polać po wierzchu.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!