Prosta i smaczna sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi.
Składniki:
- makaron ryżowy
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- paczka (lub dwie) paluszków Surimi
- majonez
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Makaron ryżowy (ja najpierw tne nożyczkami na krótsze kawałki) przełożyć do miski i zalać gorącą wodą. Odstawić aż napęcznieje, po czym odlać nadmiar wody. Do makaronu wrzucić kukurydzę, pokrojonego ananasa i paluszki surimi (jeśli są zamrożone to odwinąć z folii, włożyć do miski lub garnka i zalać ciepłą wodą z dodatkiem soku z cytryny – wtedy te paluszki nabierają fajnego smaku i szybko się rozmrożą). Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem i trochę solą (ale nie za dużo). Dla wyrazniejszego smaku można jeszcze dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę.