Przepis na kruche rurki nadziane delikatnym kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem kremówki. Idealna słodka przekąska na każdą porę dnia.
Składniki (na 50 sztuk)
Ciasto
- 0.5 kg mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 opakowania cukru wanilinowego
Krem do rurek
- 1 śmietana łaciata 30% (500 ml)
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ciasto: składniki na ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować, pociąć na paski ok 1.5 cm i nawijać na metalowe foremki rurek, nawijać od szerszej strony i zachodząc ciastem na ciasto, kończyć na węższej końcówce. Dobrze skleić, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec ok. 15 min (do zrumienienia) w temp. ok 220 stopni. Upieczone rurki ściągać z foremek i wystudzić.
Krem: ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać i schłodzić.
Schłodzonym kremem nadziewamy rurki, gotowe posypujemy cukrem pudrem.