Przepis na niezwykle puszystą i delikatną roladę biszkoptową z truskawkami i bitą śmietaną.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar L
- pół szklanki cukru około 130g
- 80g mąki pszennej
- 40g skrobi ziemniaczanej
- łyżka cukru waniliowego
Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy na puszystą pianę.
Żółtka miksujemy z cukrem dodajemy do piany.
Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną.
Wszystko mieszamy szpatułką do połączenia składników.
Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik ustawiamy na 180 stopni i pieczemy 15 minut, grzałka góra-dół.
Przygotowujemy papier do pieczenia, obsypujemy cukrem pudrem i przekładamy gotowy biszkopt. Zawijamy biszkopt z papierem i pozostawiamy do ostudzenia.
Krem:
- 200g śmietanki 30%
- 150g serka mascarpone
- 50g cukru pudru
Ubijamy na sztywną masę. Wykładamy na ostudzony biszkopt. Dodajemy przekrojone na pół truskawki, zawijamy roladę i wkładamy na 2h do lodówki. Roladę należy szczelnie owinąć papierem do pieczenia, aby boki nie zrobiły się suche.
Wyciągamy roladę, odkrajamy boki, posypujemy cukrem pudrem, ozdobnie dajemy truskawki.