Rogaliki z marmoladą

Drożdżowe rogaliki z marmoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 1,40 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól płaska łyżeczka
  • cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 szklanki mleka

Wykonanie:

  1. Mleko lekko podgrzać + drożdże + cukier.

  2. Mąkę przesiać na stolnicę dodać podgrzane mleko i resztę składników zagnieść jak na pierogi.

  3. Podzielić na kilka części w zależności jak duże rogaliki chcesz mieć. Rozwałkować dość cienko na koło podzielić w trójkąty nakładać nadzienie według uznania zwijać rogaliki.

  4. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor 10-15min.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!