Drożdżowe rogaliki z marmoladą to idealna propozycja na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
- 1,40 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 1/4 szklanki cukru
- sól płaska łyżeczka
- cukier waniliowy
- 1 margaryna
- 3 żółtka + 1 całe jajko
- 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 szklanki mleka
Wykonanie:
- Mleko lekko podgrzać + drożdże + cukier.
- Mąkę przesiać na stolnicę dodać podgrzane mleko i resztę składników zagnieść jak na pierogi.
- Podzielić na kilka części w zależności jak duże rogaliki chcesz mieć. Rozwałkować dość cienko na koło podzielić w trójkąty nakładać nadzienie według uznania zwijać rogaliki.
- Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor 10-15min.