Rogaliki to idealna przekąska do pracy, do szkoły, do porannej kawy, lub na świąteczny stół u boku innych ciast i słodkości.
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 50g drożdży
- 1 kostka masła
- 200ml śmietany gęstej 18%
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 żółtka i jedno całe jajko
Nadzienie: marmolada różana
Sposób przygotowania:
Drożdże rozcieramy z 1 łyżka cukru. Mąkę siekamy z masłem na piach. Dodajemy drożdże i jeszcze chwilę siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jak ciasto jest już zrobione wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto i formujemy rogaliki. Można uformowane rogaliki posmarować jajkiem i można posypać na wieszchu grubym cukrem, sezamem, makiem lub po prostu zrobić lukier.
Piec: 180°/20 minut.