Niezwykle lekkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z coca-colą.
Składniki
Biszkopt kakaowy:
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- pół szkl. cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
- 150 g herbatników
- 150 g orzechów
- 3/4 szkl. coca-coli
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30 lub 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- coca-cola do nasączenia biszkoptu
- mleczna czekolada
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier, dodać po 1 żółtku i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i dodać do masy. Ciasto przelać do blaszki i piec 30-40 min w 160 stopni.
KREM ORZECHWY
Herbatniki i orzechy zmielić na mąkę – wymieszać, dolać colę i odczekać 20 min. do napęcznienia. Po tym czasie masę orzechową wymieszać z miękkim masłem i na koniec dodać puder.
MASA ŚMIETANOWA
Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody – przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać puder, letnią żelatynę, wymieszać.
Biszkopt nasączyć colą na to masę orzechową i na sam wierzch bitą śmietanę. Na tarce zetrzeć czekoladę posypać ciasto.