Ciasto COCA COLA

Niezwykle lekkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z coca-colą.

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • 1 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • pół szkl. cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem orzechowy:

  • 150 g herbatników
  • 150 g orzechów
  • 3/4 szkl. coca-coli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30 lub 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:

  • coca-cola do nasączenia biszkoptu
  • mleczna czekolada

Sposób przygotowania

BISZKOPT

Białka ubić na sztywno pod koniec dodać cukier, dodać po 1 żółtku i olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i dodać do masy. Ciasto przelać do blaszki i piec 30-40 min w 160 stopni.

KREM ORZECHWY

Herbatniki i orzechy zmielić na mąkę – wymieszać, dolać colę i odczekać 20 min. do napęcznienia. Po tym czasie masę orzechową wymieszać z miękkim masłem i na koniec dodać puder.

MASA ŚMIETANOWA

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody – przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać puder, letnią żelatynę, wymieszać.

Biszkopt nasączyć colą na to masę orzechową i na sam wierzch bitą śmietanę. Na tarce zetrzeć czekoladę posypać ciasto.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!