Ptysie z bitą śmietaną i serkiem mascarpone


Przepis na lekkie i delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.

Składniki

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. wody
  • 125g masła
  • 4 jajka

Krem:

  • 500ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250g serka mascarpone

Wykonanie

Ciasto ptysiowe: 1 szkl. wody zagotować, dodać 125g masła i 1 szkl. mąki. Dokładnie wyrobić, pozostawić do wystygniecia. Do zimnego ciasta dodać 4 jajka, dokładnie zmiksować. Na blaszczce wyciskać porcje ciasta i piec 30 min w temp. 180 C. Ostudzić i przekroić na pół dodając bitą śmietanę.

Krem do ptysi: 500ml śmietany 30% mocno schłodzonej ubijać dodając 4 łyżki cukru pudru i 250g serka mascarpone. Gotowym kremem nadziewac ptysie, posypać cukrem pudrem. Dobrze schłodzić w lodówce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 13

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!