Leśny mech


Leśny mech – sprawdzony przepis na ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy.

Składniki oraz sposób przygotowania

tortownica o średnicy 26

CIASTO:

  • 4 jajka
  • szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 szkl oleju
  • 300 g świeżego szpinaku

Szpinak zblendować z oliwą, jajka ubić z cukrem do białości, wymieszane mąki proszek do pieczenia i sode wymieszać. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami na przemian mąki i zblędowany szpinak. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić i przekroić na trzy krążki. Trzeci może być mniejszy bo go pokruszymy.

KREM:

  • 500 ml kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • pół szklanki cukru pudru

Mocno schłodzone kremówki i serek mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu razem z cukrem pudrem i ubijamy na bardzo sztywno, odłożyć 3 łyżki do obłożenia na boki. Do kremówki tym razem dodałam truskawki, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na wierzch owoce wg uznania.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!