Ptysie z kremem to pyszny deser, który doskonale pasuje do kawy lub herbaty.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. wody 250ml
- 4 jajka
- 125g masła
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od środka ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie zmiksować lub utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania jednolitej masy, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka foliowego i na rogu zrobić dziurke. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach ciasto pięknie nam urośnie. Piec w 200 stopniach 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przekroić i możemy nadziewać nasze ptysie.
Krem do ptysi:
- 500ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dekorujmy cukrem pudrem lub też startą mleczną czekoladą.