Ptysie


Ptysie z kremem to pyszny deser, który doskonale pasuje do kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. wody 250ml
  • 4 jajka
  • 125g masła

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od środka ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie zmiksować lub utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania jednolitej masy, dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do woreczka foliowego i na rogu zrobić dziurke. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach ciasto pięknie nam urośnie. Piec w 200 stopniach 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przekroić i możemy nadziewać nasze ptysie.

Krem do ptysi:

  • 500ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dekorujmy cukrem pudrem lub też startą mleczną czekoladą.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!