Ptasie mleczko na biszkopcie

Lekkie i puszyste ciasto ptasie mleczko to deser, który na pewno podbije Wasze serca.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopot:

  • 6 jajek
  • 30 dkg mąki
  • szklanka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Białka ubić, usztywnić cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą i sokiem z cytryny, wszystko ubijać przez 5 minut. Dodać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać, wlać do blaszki i piec około 35 min 180 stopni.

Ptasie mleczko:

  • 2 galaretki
  • 2 śnieżki

Galaretkę ugotować w połowie wody, wystudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać galaretkę ale jak już zacznie się ścinać nie może być płynna. Gotowe ptasie mleczko wylać na ciasto i do lodówki do stężenia na kilka godzin.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!