Jabłecznik bez pieczenia

Jabłecznik bez pieczenia to świetny pomysł na błyskawiczny deser. Uratuje Was podczas niezapowiedzianej wizyty gości.

Składniki

  • 2 kg jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • 3 opakowania herbatników
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Przepis na blaszkę 20×25

Przygotowanie

Jabłka zetrzeć na tarce i uprażyć. Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową (sam proszek) i dosłodzić wedle uznania. Na spód blaszki ułożyć warstwę herbatników na to połowę jabłek, następna warstwa herbatników, wyłożyć resztę jabłek i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na koniec wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie oprószyć cynamonem. Tak przygotowaną szarlotkę wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 11

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!