Placuszki na maślance z jabłkami

5
(6)

Placuszki na maślance z jabłkami

Puszyste i pyszne. Placuszki na maślance z jabłkami zaskakują łatwością przygotowania i wyjątkowym smakiem.

Składniki

  • 3-4 szklanki mąki pszennej (1 szkl. mąki 130-150 g) ciasto ma być gęste
  • 5-6 jabłek
  • 800 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Maślankę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać jajka, cukier, sól, jabłka pokrojone na mniejsze kawałki, cynamon i przesianą przez sito mąkę. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników. Smażyć porcjami na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!